петък, 15 декември 2017 г.

Тяло

Според китайската медицина всеки орган е свързан с определена честота на трептене и с определени мисли и емоции и природен елемент.
    Например , черният дроб е отговаря за гнева и ако потискаме гнева си дълго време или го удавяме в алкохол , то черният дроб страда - развиват се стеатоза , цироза и дори рак.
Затова е хубаво да се изразява гневът на момента , точно и ясно  , без да се засягат , ако е възможно , чувставата на околните . Хубаво е да не се гневим прекалено много и акоможем да погледнем по-широко на нещата .  Черният дроб и жлъчният мехур са свързани с елемента дърво. Жлъчният мехур също е свързан с ядосването  и завиждането и задържането на тези емоции в себе си. Затова е нужно да се освобождаваме от такива емоции, за да не се образуват камъни в жлъчката и да нямаме жлъчни кризи.
   Панкреасът е свързан с радостта . Това е емоцията , която го храни . Колкото по - радостни и удовлетворени сме , толкова по- здрави сме и по- добре функционира панкреасът . Обаче , когато се възмущаваме и сме недоволни от това , което правим дълго време и си мълчим и не променяме себе си и ситуацията, то панкреасът страда и се развиват заболявания като диабет , панкреатит и рак. Панкреасът и стомахът са свързани с елемента земя.
   Бъбреците идонякъде уретерите и пикочният мехур са свързани със страха. Пикочният мехур е свързан и с раздразнението. Хубаво е човек да е спокоен и да пие достатъчно вода на ден . При прекалени страхове може да се стигне до камъни в бъбреците и бъбречни кризи. Бъбреците са свързани с елемета вода.
    Белите дробове са свързани с тъгата и със смелостта. Прекалените тъга и меланхолия водят до заболявания на белия дроб като хронични бронхити , чести пневмонии и други. Белият дроб и дебелото черво са свързани с елемента метал.
   Щитовидната жлеза е свързана със себеизразяването . Тя е здрава , когато се изразяваме свободно и казваме това, което мислим и чувстваме. ( пак без да нараняваме другите ,ако може)
Но когато задържаме своите мнения и емоции , защото мислим , че ще ни накажат в работата и училище или ни е страх , че ще загубим приятел/ка , ако сме напълно искрени , то тогава щитовидната жлеза страда. Също когато лъжем другите и себе си , това може да ‘доведе’ до тиреоидит на Хашимото , хипотиреоидизъм и други заболявания. Пеенето , воденето на дневник и редовното общуване са полезни за излекуването на щитовидната жлеза.
  Сърцето и кръвоносните съдове са свързани с радостта и обичта. Те страдат , когато сме прекалено сериозни - когато работим твърде дълго време без почивка, когато не се движим, не се наспиваме, не се смеем и не правим това , което обичаме. Тогава се стига до по- лесна уморяемост , разширени вени и дори до сърдечна недостатъчност.  Сърцето и тънкото черво са свързани с елемента огън.
   Дебелото черво отговаря за освобождаване от отпадъците и пречистване на организма.
Затова когато се придържаме прекалено дълго към стари спомени и емоционални травми , то боледува. При стрес може да има запек и диария, но при упорит инат и задържане на обиди може да се стигне и до рак. Ето защо е нужно да забравяме и да прощаваме.

Все пак всеки човек е строго индивидуален , също както и протичането на заболяването .
Това са принципни връзки между органи и мисли , емоции. ( Тоест не означава , че ако сега изпитваш еди какви си емоции , имаш такова заболяване - това се доказва с изследвания и от специалисти, но негативните емоции влияят неблагоприятно върху здравето )


Няма коментари:

Публикуване на коментар