петък, 2 февруари 2018 г.

Хранене

Знаеш ли , че ананасът и джинджифилът са експекторанти ?
Това означава , че спомагат отделянето на мукус от белите дробове ( благоприятстват отхрачването ) и забързват оздравяването при белодробни заболявания.
Това се дължи на бромелаинът в ананаса , който е ензим ,редуциращ образуването на мукус. Бромелаинът има и противовъзпалителен ефект и затова е полезен за хора с ревматоиден артрит.
Ананасът стяга венците, полезен е при Алцхаймер , улеснява храносмилането и ускорява зарастването на рани. Последното се дължи на високото съдържание на витамин С , който стимулира и имунната система.
Ананасът съдържа бета каротен , от който се образува витамин А и е полезен за очите. Освен това е богат на калий , който разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.
Ананасът съдържа и мед , необходима за образуването на нови червени кръвни клетки.
Също така е богат на антиоксиданти и флавоноиди и консумирането му е превенция срещу ракови заболявания.
Ананасът съдържа голямо количество манган , използван за възстановяване на костите.




Няма коментари:

Публикуване на коментар