вторник, 3 октомври 2017 г.

Хранене

Приемай достатъчно омега 3 и 6 мастни киселини , известни още като витамин F.
Те се намират в рибеното масло и в риби като сьомга, тон , пъстърва, скумрия и аншоа. Има ги в суровите ядки - орехи , фъстъци ; в лененото семе и масло ,в сусама, в соята и соевите продукти - едамам , тофу , соево мляко . Има ги в морските дарове , в авокадото , в маслата от рицин, пореч , ракитник, в боровинките , шафрана , вечерната иглика, царевицата , слънчогледът и други.
Витамин F е полезен за кожата , косата , мозъка, нервната тъкан, мозъчните обвивки ,ретината , половите органи , сърдечно -съдовата и имунната системи.
Ако приемаш повече въглехидрати( хляб , тестени изделия, ориз, картофи, плодове, десерти и някои зеленчуци)имаш по- голяма нужда от омега 3 и 6 мастни киселини; ако си диабетик също.
Витамин F помага и за топене на наситени мазнини и за възстановяване на мускулите и увеличаване на тяхната издръжливост.
Хубаво е да се приема витамин F всеки ден. Достатъчно е да се яде риба два - три пъти седмично .

Няма коментари:

Публикуване на коментар